Держмитслужба інформує, що з 1 серпня, одразу вісім пунктів пропуску для автомобільного сполучення на українському кордоні почали використовувати нову автоматизовану систему для митного оформлення, яка замінить чинну АСМО «Інспектор». 

Це сприятиме поліпшенню умов ведення підприємницької діяльності, а саме прискоренню процесу митного контролю в пунктах пропуску, і відповідно наповненню бюджету країни. 

Процес переведення інших автомобільних пунктів пропуску на нову систему триватиме протягом наступних двох тижнів.

З червня місяця систему тестували на митному посту «Ужгород автомобільний». Закарпатські митники, залучені як до перепроектування процесів у пункті пропуску, так і до впровадження нової автоматизованої системи, підтвердили  ряд переваг такого комплексу заходів з оптимізації митного оформлення.

Важливо, що система інтегрована як з традиційними партнерськими сервісами (Держприкордонслужба, IRU, єЧерга та ін.), так і з новими, які впроваджуються Держмитслужбою в контексті євроінтеграції, наприклад, європейською SEED+.

Результати тестової експлуатації системи свідчать про значне скорочення часу митного оформлення транспортних засобів та збільшення пропускної здатності пунктів пропуску без збільшення штатної чисельності працівників – в першу чергу, за рахунок проведеної оптимізації процесів. По пасажирському напрямку – приблизно на 25-30%. По вантажному напрямку пропускну спроможність збільшено на більш ніж 35%.

Так, якщо раніше інспектор митного посту оформляв за зміну 150-155 транспортних засобів, то тепер це 200-205 авто.

Розробку та впровадження нової системи здійснено ІТ-командою Держмитслужби, яка вкотре довела спроможність по розробці як нових національних митних інформаційних систем, так і по впровадженню міжнародних (таких як NCTS) та інтеграцію їх в єдину митну ІТ-інфраструктуру з урахуванням стандартів ЄС.

Реалізувати це вдалося завдяки підтримці наших іноземних партнерів, які профінансували побудову нової ІТ-інфраструктури – потужної, відмово- та катастрофостійкої серверної системи, а також розширення пропускної здатності каналів зв’язку, без яких впровадження централізованої системи митного оформлення було би неможливим. Вдячні за підтримку, яка є вагомою інвестицією у зміцнення митної безпеки України і стала запорукою вагомого кроку Держмитслужби на шляху до Євросоюзу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.